Het meisje met de kanten muts; Stijloefeningen #4

Geplaatst op: 1 september 2011 door Frank Stolker in Stijloefeningen
Tags:, , , ,

Rob staat in de rij voor ‘t Van Gogh Museum. Eigenlijk houdt hij niet van kunst en zeker niet van schilderijen. Hij vraagt af zich waarom hij hier staat.

Rob wordt onrustig. Hij heeft weinig geduld. “Waarom, in Gods naam, ga ik hier in de rij staan wachten om iets te zien dat mij totaal niet interesseert?”, denkt hij.

Rob raakt geïrriteerd. Iemand duwt in zijn rug. “Al die toeristen ook altijd”, mompelt hij zachtjes. Zijn voorganger kijkt lachend om. “Nee maar, meneer De Groot, wat doet u hier?”, vraagt de man voor hem verbaasd.

Rob herkent hem niet en doet alsof hij niets hoort. “Ik ga hier weg”, zegt Rob met een lichte stemverheffing, “Dit is toch niks voor mij”.

Hij kijkt op zijn horloge en realiseert zich dat het pas tien minuten geleden is dat hij achteraan aansloot. “Oké, nog even dan”, zegt hij tegen zichzelf. Tenslotte is hij helemaal vanuit Nuenen hier naar toe gereden. Om de tijd te doden, begint hij te tellen.

Als hij bij 1885 is, overvalt een plotseling opkomend hongergevoel hem. Zijn blik dwaalt af. Hij begrijpt direct waar dat gevoel vandaan komt. Gefascineerd kijkt hij naar het patat etende meisje. Met ’t kanten mutsje.

Rob is dol op patat. Alles wat van aardappels gemaakt is, intrigeert hem sowieso. Van kinds af aan aten ze thuis aardappels. Hij kent alle mogelijke aardappelgerechten uit zijn hoofd.

De rij komt nu duidelijk in beweging. “Ha eindelijk!”, verzucht Rob. Hij besluit definitief te blijven wachten totdat hij naar binnen kan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s