Stijloefeningen | De uitleg

Geplaatst op: 20 augustus 2011 door schrijfbloq in Stijloefeningen

In het boek ‘ Stijloefeningen’ (Exercices de style van Raymond Queneau) wordt een simpel verhaaltje op 99 verschillende manieren verteld. Elk verhaal heeft zijn eigen stijl. Is het ene verhaal wollig, het volgende is geschreven in een soort steno, terwijl een ander verhaal in dialect is weergegeven.

Wij gaan hier op SchrijfbloQ iets soortgelijks proberen. Een kort ‘verhaal140’-verhaal dient als basis. Niet alleen wij als leden van SchrijfbloQ wagen ons aan deze oefening. Wij willen ook onze lezers uitnodigen een verhaal te schrijven. Bij voldoende belangstelling plaatsen wij dan elke week een stijloefening. De lengte van het verhaal laten wij helemaal aan de auteur over. Houd er wel rekening mee dat het hier geplaatst wordt en dat verhalen langer dan 700 woorden moeilijk leesbaar worden. Aan het eind van het jaar zal een deskundige jury de ondankbare taak krijgen deze verhalen met elkaar te vergelijken. De mooiste stijloefening wordt beloond met een leuke prijs. Reageer even als je wil meedoen.

Basisverhaal (het verhaal als tweet):

Rob staat in de rij voor ‘t Van Gogh Museum. Zijn blik dwaalt af. Gefascineerd kijkt hij naar het patat etende meisje. Met ‘t kanten mutsje.

Advertenties
reacties
 1. Leuk plan. Ben benieuwd naar de verhalen. Ik zal me er zeker aan wagen. Is de deadline op volgende week zaterdag? Of mogen de verhalen voor oudere basisverhalen doorlopend ingestuurd worden?

  Groet,

  Calliope

 2. Die mogen doorlopend ingestuurd worden! Leuk Calliope, dat je mee wilt doen!

  Hartelijke groet,
  Carolien

 3. Anneke schreef:

  Heel leuk idee! Ik heb het boekje van Queneau hier. Ben de komende weken druk met een deadline, maar zal voor het eind van het jaar een poging wagen.

 4. @Anneke. Leuk dat je mee wilt doen. Ergens voor het eind van het jaar is prima 😉

 5. Heidi van Dijk schreef:

  Doodeng, maar ik waag de stap en doe mee.

 6. Hilda schreef:

  Leuk!!! Ik doe mee. *krijgt prompt schrijfjeuk*

 7. hak_kah schreef:

  Fijn initiatief!
  Ga een poging wagen, lees hierboven dat haast maken niet echt nodig is. Nu nog stijlkeuze

 8. Hey wat leuk dat je mee gaat doen! Succes en vooral plezier!

 9. Yoeke Nagel schreef:

  Hoezee voor Queneau! Kijk ook even op de site http://www.wittekopjes.nl waar elke schrijvende bezoeker wordt uitgenodigd een nieuw wit kopje in een andere stijl bij te zetten in de digitale servieskast die hoort bij de Nederlandse variant op Queneau: 99 witte kopjes op een tafel – stijloefeningen om de werkelijkheid te bekijken en te beschrijven. Nog steeds te koop in de boekhandel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s