De draai van Geert…

Geplaatst op: 31 maart 2011 door Geert van den Munckhof in /Actueel/
Tags:, ,

Les

Ik weet het niet en ik heb ook geen idee hoe ik er achter moet komen. Dat komt vooral omdat ik eigenlijk niet goed kan omschrijven wat ik niet weet. Dat denk ik tenminste. Dat het daaraan ligt. Als ik het wel zou weten, en het dus ook zou kunnen verwoorden, dan denk ik dat ik ook wel een idee zou hebben hoe ik erachter zou moeten komen. Maar dat heb ik niet. Ik weet het echt niet. Dát weet ik dan weer wel.

Ik heb wel eens een keer ergens wat gelezen van Socrates, die door zijn eigen bewustheid van het niet weten, vond dat hij méér wist dan iemand die zich niet bewust was van het niet weten. Kijk, en dat spreekt me dan wel weer aan. Je schiet er weinig mee op, maar toch. Ik moest aan Socrates denken, toen ik net een reactie van Johan Cruijff las. Hij gaf die vlak voor, net na, of misschien wel tijdens de ledenvergadering, daar wil ik even vanaf zijn. In ieder geval nadat hij had gehoord dat het complete bestuur en de Raad van Commisarissen van Ajax was afgetreden. Cruijff, toch niet de minste hedendaagse filosoof, gaf na een lange monoloog in één zin aan waarom hij het wél wist en anderen niet. ‘We denken als voetballers en niet als bestuurders’. ‘Ik weet het niet’ was echter zijn slotantwoord op de vraag hoe het nu verder moest met Ajax. ‘Ik weet het niet’, zei hij. Cruijff…Daar word ik dan stil van. Cruijff. Iemand die het toch altijd wél weet? Die weet dat hij –voetballer- anders denkt dan andere mensen –bestuurders-. Ook hij weet het niet?

Vanmiddag bij toeval over het ‘godsbewijs van Anselmus’ gelezen. Zonder het helemaal te begrijpen, overigens, maar interessant was het wel: Als je denkt dat God niet bestaat, dan impliceert die gedachte alleen al dat God wel bestaat. Je kunt niet aan iets denken dat er niet is, dus is het er wel. Na Anselmus hebben blijkbaar veel filosofen daar weer anders tegenaan gekeken. Ik vind dat wel een goede eigenschap van filosofen, dat ze bijna per definitie weinig met zekerheid zeggen en veel te twijfelen over laten. Want inzichten die nu ‘zeker’ zijn, zijn dat straks misschien niet meer. Later kan zomaar blijken dat er volgens de laatste inzichten ‘meer zekere’ inzichten zijn dan voorheen. Kortom, ik twijfel nu en weet het niet.

Als Cruijff weet dat hij anders denkt dan bestuurders, dan impliceert dat, dat hij niet alleen weet hoe bestuurders denken, maar ook duidelijk weet hoe voetballers denken. Dat hij vervolgens toegeeft niet te weten hoe het verder moet beangstigt me een beetje. Dan houdt het toch wel zo’n beetje op bij Ajax, denk ik dan. Toch? Als Cruijff gelijk heeft, tenminste. Als dat niet zo is, dan zal het allemaal wel meevallen. Dan komt het wel goed met Ajax. Maar zo simpel is het niet. Want dan heeft de verlosser een schrammetje opgelopen. En dat kun je je toch niet voorstellen? Hoewel, je kunt je niet iets voorstellen dat er niet is, dus is het er wel… Cruijff heeft ongelijk. Een belangrijke les. Maar niet voor Cruijff. Of voor voetballers. Want die denken anders. Denk ik. Maar ik twijfel wel.

Advertenties
reacties
  1. Frank Stolker schreef:

    Ook als Cruijff ongelijk heeft, heeft hij toch gelijk. Tja, ik weet het ook niet meer 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s