De draai van Geert…

Geplaatst op: 15 januari 2011 door Geert van den Munckhof in /Actueel/

Ze zaten naast elkaar, op barkrukken aan een tafeltje. Een mooi stel om te zien. Eigenwijs kleurige kleding. Veel rood. Druk in gesprek verwikkeld en af en toe nippend van een lekker glas bier. Een tafereel met een warme uitstraling. Het was op een donderdagavond. Het kleine cafeetje in het centrum van Horst was gezellig vol. Een grote groep volleybalrecreanten had deze avond uitgekozen voor hun nieuwjaarsborrel. Ik was er daar één van. Meteen bij binnenkomst zag ik ze. Niet voor het eerst trouwens. Ik kende hen en hun vaak wat frivole, uitbundige uitstraling was me al vaker opgevallen. Alleen vanavond was daar iets vreemds mee aan de hand. Twee dagen eerder was zijn oudste broer voor de trein gesprongen.

Ik ben bijna meteen naar hen toegelopen en heb ze gecondoleerd. Als je het over ‘een draai geven aan’ hebt, dan was dit zo’n situatie. Want ik heb even getwijfeld of ik hen moest ‘storen’ met mijn medeleven. Even schoot het door me heen dat zij misschien juist samen de situatie in gepaste eigenheid wilden beleven. Het contrast gaf echter de doorslag. Zij met z’n tweeën en wij met de groep. Op nog geen twee meter van elkaar. De onwerkelijkheid stond als het ware zo dicht bij de realiteit van alledag dat ik eigenlijk niet anders kon of anders wilde.

Hij gaf een stevige hand. Ook warm. Heel veel woorden hebben we niet gewisseld. Dat was ook niet nodig. Heel kort raakte het nieuwe jaar de afgelopen twee dagen. En dat was goed. Die avond hebben zij aan dat tafeltje nog een tijd met elkaar gesproken en hebben wij onze nieuwjaarsborrel verder afgenoten. Met een paar keer een schaal bittergarnituur die van hand tot hand ging. Gebroken fricandellen en ringen calamaris. Een vreemde combinatie, maar de kroegbaas was eigenlijk vergeten dat wij kwamen. Ook hij had er dus een draai aan moeten geven. Wonderwel gelukt overigens. Een stukje fricandel blijkt precies in het oog van een calamaris-ring te passen en dan kun je het ineens op heel veel manieren eten. Het toeval leidt soms tot aparte ervaringen.

Ik heb hen die avond niet zien vertrekken maar twee dagen later zag ik ze weer. Bij de begrafenismis. Hij vertelde over zijn broer. Het rode jasje kleurde mooi bij de glas-in-lood-ramen. Zijn verhaal was indrukwekkend. Woorden van warmte, waar af en toe een traan doorheen klonk, als de herinnering te dicht bij de onwerkelijke realiteit kwam. Momenten dat hij bij vlagen pijnlijk intens voelde dat het waar was. Ook het lot leidt soms tot aparte ervaringen. In de kerk een traan op je wang voelen omdat het allemaal zo verschrikkelijk waar is. En toch twee dagen eerder gewoon fricandel met calamaris…

Advertenties
reacties
 1. God Geert, wat raakt dit stuk me, alsof er een hand om mijn hart knijpt. Dank je wel voor deze draai. Ik ben er heel blij mee, ook al schiet ik er vol van.

  Zoals wel vaker wou ik dat jij en je kroeg dichter bij waren… of ik dichter bij jullie. *goeie herinneringen aan*

  Met één oog op het leven en met het ander op de dood gericht, is het enige wat we doen kunnen om de kostbaarheid van Leven in de peiling te houden.

  Ik gun je de CD van Deepak, het nummer “love, gedichten van Rumi…
  “Nothing else matters”

  Dank je wel!
  Carolien

 2. Warvis schreef:

  Ik ga niet vertellen wat er door jouw schrijven in me op welde. Dát je iets in me kunt laten wellen zegt al genoeg.

  Tot aan de bron en terug. Steeds weer.
  Prachtig!

  • Door jouw reactie, Warvis, kwam waarschijnlijk het woord ‘opwelling’ in mijn gedachten bij het reageren op Carolien hierboven. Ik kan je wel vertellen dat jouw reactie zeer gewaardeerd bij de ‘bron’ is geland. En tzt ook wel weer terug zal gaan. Twee keer wel is wellen 😉

 3. Maria schreef:

  Hoi Geert, een dubbel begin van het nieuwe jaar.
  Die paar woorden, die handdruk, hebben meer effect als je denkt.
  De erkenning, ik heb je gezien, ik weet je verdriet.
  Daarna samen met je groep nieuwjaarsborrel.

  oud en nieuw, leven en dood, vieren en delen, het licht zo kort bij elkaar.
  Je weet het treffend te pakken in woorden.

 4. Frank Stolker schreef:

  Een bijzondere draai, Geert. Bijzonder hoe jij ‘zaken’ een draai kunt geven, in meer dan één opzicht. Dank je wel.

 5. Frank,
  Goed om weer eens via cyberspace van je te horen. Binnenkort irl! Wordt tijd en zin in #schrijfbloqmeeting. Bedankt voor jouw reactie op mijn draai, ook in meer dan een opzicht.

 6. Geert, ik lees dit verhaal nu pas.
  Wat ben jij een warm mens!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s