Uit het oog, in het hart…

Geplaatst op: 21 december 2010 door Geert van den Munckhof in Thema: Oud

Een brief uit het verledenHoe lang is het geleden dat ik met vrienden op zondagmiddag een potje ging biljarten in het dorpscafé. Meestal ging het biljarten over in een spelletje kaarten. Toepen. Wie het eerst zijn zeven punten kwijt was, betaalde een rondje. Dat schrijven van de punten gebeurde door één persoon, op een lei, met een krijtje. Als je schreef, dan ging daar de suggestie van uit dat je je ‘overlevingskansen’ in het spel in eigen hand had. ‘Wie schrijft, die blijft’ was de gevleugelde uitspraak. Dat ging natuurlijk lang niet altijd op. Ik kan me keren herinneren dat ik schreef en dat ik op de rand van de lei maar bij één naam de verloren rondjes kon aanstrepen. Jawel. Bij mezelf. Ik schreef en bleef. Zelfs veel langer dan gepland, samen met mijn vol leedvermaak elke keer goedkoop proostende vrienden… Ach, het was gezellig, dacht ik dan een dag later. Heel zeker wist ik dat meestal niet.

Zou het ‘wie schrijft, die blijft’ ook nog opgaan, vraag ik me af, als ik er over een hopelijk hele lange tijd niet meer ben? Het is een rare kronkel, maar het schiet me te binnen als ik nadenk over de tijd die me in dit leven nog gegeven is. Ik zie in gedachten een foto voor me van mijn vader in zijn jonge jaren. De foto is gemaakt in Indië. Hij zit daar in zijn militaire kloffie. Bezig een brief te schrijven aan mijn moeder. Ik zag de foto toen ik, heel veel jaren later, een schoendoos met familiefoto’s tegenkwam. Mijn ouders waren toen al enige jaren dood. Wat me trof was de achterkant van de foto. Daar had hij voor mijn moeder een kort berichtje op geschreven. Ik las het en heel kort was hij er weer. Heel even. Omdat hij schreef en bleef.

Ik stel me voor dat ooit mijn kinderen over internet struinen, misschien wel in een net zo melancholieke bui als ik nu. Het kan dan zo maar gebeuren dat internet, de digitale schoendoos van de toekomst, hen ineens een verhaal van mijn hand voorschotelt. Misschien wel ‘Uit het oog, in het hart’, wie zal het zeggen? Wat zij dan lezen is wat ik schreef, met al in het achterhoofd dat ik niet kon blijven. Zoals ik nu lees, wat mijn vader schreef. Hij en ik, we schreven en bleven. Nu valt me op dat als je ‘bleven’ met aandacht uitspreekt, het als ‘beleven’ klinkt. Mooi woord, ook voor later. We schreven en beleven…

Wat je niet kunt veranderen, moet je zo laten. Ik besef dat -‘wie schrijft, die blijft’- een soort van remedie kan zijn tegen het onvermijdelijke. Dat je niet blijft, betekent niet dat je niet schrijft. Integendeel! Dus Pip en Mees: Laat deze zinnen maar een paar keer lekker rondgaan in je hoofd. Laat de woorden maar zachtjes botsen tegen de herinneringen van toen. En laat ze overal kleine lieve letterkusjes geven. Het is een kwestie van beleven.

Dit verhaal, tenslotte, is voor al mijn vrienden. Van toen, van nu en van later. Dit verhaal is voor iedereen die ook aanvoelt dat de slogan ‘wie schrijft, die blijft’ op een wat emotionele manier een beetje wringt. Het klinkt misschien raar, maar het helpt als je ‘wie schrijft, die blijft’ met een wat rebelse bravour omzet naar: ‘wie leest, is er nog niet geweest’. Want waar je nog niet geweest bent, daar kun je altijd nog naar toe gaan. Doe dat, geniet ervan en onthoud het. Zodat je er over kunt schrijven. Over dat momentje in de tijd. Heel even. Een heel leven…

Advertenties
reacties
 1. Warvis schreef:

  Mooi zoals de blues je gevoelens weet te verwoorden. Het krachtigste komt meestal van diep. En zo te zien zit daar voldoende.

  Je kids zullen weinig associaties hebben met wat de blues je op een winteravond laat schrijven. Ook al is het nog zo mooi. Maar de vader die er was toen ze hem nodig hadden, die gaat wel heel hun leven mee. Daar zullen ze over vertellen zolang ze kunnen, en tegen iedereen die het horen wil. Het is door je daden dat je blijft. Niet door wat je schrijft. Maar als geen ander weet ik ook dat je daar op zulke momenten even geen boodschap aan hebt.

  Ik lees de liefde in je woorden. Blijf dus zeker schrijven. Maar wees vooral die mooie vent diep binnenin je, en wees er voor wie je lief hebt als het nodig is. Zo zul je herinnerd worden, en zo verzeker je jezelf van een eeuwig bestaan.

  Fijne feestdagen!!

  • Warvis,
   Mooi hoe je accenten zet in het verhaal. Hoe waar ook om te benadrukken dat het doen vooral van belang is, als het gaat om ‘eeuwig bestaan’. Schrijven is ook doen. Maar doen is ook zoveel anders. Dankjewel voor die andere kant van de medaille. Dat doe je indrukwekkend goed. Ook voor jou en de jouwen fijne feestdagen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s