Oud nieuws

Geplaatst op: 18 december 2010 door Carolien Geurtsen in /Actueel/, Thema: Oud
Tags:, , , , ,

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik mijn hele leven lang oude mensen vertrouwd heb. Feitelijk ben ik er pas een paar jaar geleden achter gekomen dat dat behoorlijk naïef is. Vooral het horen wat spijteloze oorlogmisdadigers in documentaires vertelden hielp me uit de droom. Later kwam daar ook menig misselijkmakende al of niet religieuze kindermisbruiker bij die voor het voetlicht gesleept werd..

Het was een behoorlijke diepgaande “eyeopener” om die aanname definitief overboord te gooien. Als de inborst “slecht” en verdorven is, of is geworden, dan blijken mensen maar zelden ten goede te veranderen. Waarschijnlijk omdat het wegdringen van zoveel innerlijke lelijkheid door de jaren heen een gewoonte is geworden. Het zal heel wat toewijding vragen om jezelf nog dieper in de ogen en je ziel te durven kijken dan voor de gemiddelde mens al nodig is om van ongewenste gewoontes en patronen af te komen.

Ik blijf het ongelofelijk confronterend vinden waar mensen toe in staat zijn, ook al werk ik al dertig jaar min of meer intensief met ze en ga ik alweer vijftig jaar met ze om.
Ik heb maar mondjesmaat het nieuws van de ongelofelijke kindermisbruiker uit dat kinderdagverblijf tot me kunnen nemen. Dit om mezelf te beschermen in de zin van kunnen blijven functioneren, want er zijn weinig dingen die ik zo moeilijk buiten me kan houden als dit soort nieuws. Wat ik hoorde liet niets aan mijn toch al rijke verbeelding over. Films uitzetten in mijn hoofd is vele malen lastiger dan aan, om het over de bijbehorende gevoelens maar helemaal niet te hebben.

Ik hoorde mezelf van de week zeggen, en sorry voor de dierenbeschermers: “Laat ze dan in Godsnaam geiten nemen zoals ze dat in Italie en andere landen doen”. Ik weet het, afschuwelijke gedachte, maar hij was er.  En ja, ik ben me er van bewust dat ook dat in Nederland gebeurt, met alle dieren die we hier voorradig hebben. Ook riep ik in de keuken uit: “Lang leve de plastic neukpoppen”. Ook geen schoonheidprijs wat betreft intermenselijke contacten, en absoluut triest, maar dat doet verder tenminste geen vlieg kwaad.

Wat schieten we tekort als mensenvolk. Want het kan niet anders dan dat alles wat we wél horen slechts topjes van de ijsbergen zijn die machtmisbruik in allerlei vormen zo illustreren. In de kerk of erbuiten, met of zonder ontvoering, wel of niet verkocht door eigen ouders of een al of niet toevallig voorbijkomende pooier, of zogenaamd vrijwillig omdat je meer over het hoeren ”vak” wil leren: de enormiteit van het fenomeen onmenselijke vrijetijdsbesteding, en/of handel in onmenselijkheid, is gigantisch wijd verbreidt . Dit is – door de stortvloed aan publicaties hierover – een tijd waarin alle moed mij in de schoenen zinkt en ik het echt nodig heb om als tegenwicht veel tot me te nemen aan zogenaamd “goed nieuws” en liefst zo echt en authentiek mogelijk. Klein en subtiel maakt me niet uit, ook niet of het oud of nieuw nieuws is. Dus ja, ik hoor ze heel graag: bemoedigende praatjes. En liefs ook een hoog percentage warme lieve mensen die het, zonder bijbedoelingen, goed voorhebben met mij, met jou en met zichzelf.
Mijn kerstgedachte: “Neem eens wat vaker iemand in je armen.”

Hele goede feestdagen en hartverwarmend Oud en vooral Nieuw

Carolien Geurtsen

Advertenties
reacties
 1. Warvis schreef:

  Lieve Carolien,

  Door m’n levenswandel zijn mijn ogen lang gelden bruut geopend. Ik zal je de details besparen. Maar de waanzin in onze wereld is enorm. En volgens mij is ze ook niet van plan om weg te gaan. Sterker nog, door de toenemende overbevolking zal ook zij verder toenemen. Wat verwensingen betreft ga ik daarin nog veel verder. Dan kom je al gauw bij recycling terecht. Wel heel klimaat vriendelijk én een oplossing voor het organen tekort.

  Veranderen doen WIJ er niets aan. Daar gaan andere machten over. Uiteindelijk komt ook dat goed en als het een beetje meezit maken wij dat nog mee. Ik ben daar alleszins van overtuigd.

  Jouw aanwezigheid in deze wereld en de warmte die je creëert zijn een heel ander verhaal. Je energie doet me telkens weer verbazen en de liefde voor de mensen om je heen gaat volgens mij ook verder dan je weet. Ik twijfel er niet aan dat het naar je terug komt.

  En dat allemaal terwijl ik je nog nooit ontmoet heb…

  Van mij in iedere geval alvast een dikke knuffel en heel veel beste wensen.

 2. Dank je wel Warvis, voor je uitgebreide reactie, top!

  Zelf geloof ik wel dat we allemaal kunnen bijdragen, ook al zijn we vaak gemankeert door de grootsheid van de ellende om ons heen. En zelfs, afhankelijk van hoe bewust we zijn, moreel verplicht zijn bij te dragen aan verbreiding van goedheid, verantwoordelijkheidsgevoel en bewustzijn voor zover als dat in ons vermogen ligt. Zzonder dat het wat mij betreft in “moraalridderschap uitmond. Al zullen sommigen mij misschien nu al in die categorie scharen, dat is toch iets voor ieder om zichzelf aan te ijken, en wat jij schrijft in de alinea “Jouw aanwezigheid ..en warmte .etc. illustreert precies wat ik daarmee bedoel en stemt me dankbaar.

  En ja zo ook ervaar ik het dat wij elkaar dan niet “in levende lijve” ontmoet hebben maar zeker al talloze malen in levend bewustzijn en ik zou geen prijskaartje willen hangen aan de waarde van een boven de ander. Je bent me dierbaar!

  Dank je wel en heerlijke dagen!
  liefs en groet,
  Carolien

 3. maria schreef:

  Hoi Caroline,

  Thanks
  Het zijn de kleine dingen die het doen, wij kunnen veel met zijn allen.
  De kracht van de gedachtes en positiviteit.

  Jouw kerstgedachte raakt. Ik wens het je van harte toe.
  Ik ben al jaren een alleenstaande moeder. Af en toe moet je goed aan de positieve dingen denken want het lijkt soms net of je een besmettelijke ziekte hebt.
  Het doet zo goed iemand eens in de armen nemen, mensen hebben het meer nodig als men wil laten blijken,zeggen. In de westerse wereld niet zo gebruikelijk, men denkt er gelijk wat bij.
  Maar zo nodig.
  Ik wens je toe dat er velen jouw die warmte geven.

  Alle goeds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s