Feuilleton: Een nieuw thema (deel 3)

Geplaatst op: 25 augustus 2010 door Lucas Bezembinder in Feuilleton
Tags:, , ,

‘Een struisvogel kan niet vliegen!’ riep Joep keihard door de klas.

‘Ja, een pinguïn ook niet!’ fluisterde Julia zachtjes, zodat alleen de kinderen in haar groepje het hoorden. Jutte moest daar wel om lachen.

‘Nee Joep, we gaan vanmiddag niets meer aan het thema doen. Ik ben wel heel blij dat je zo enthousiast bent,’ zei Juf Edith.

Jutte was blij dat haar vader die avond onder het eten niet weer zijn vogelboeken tevoorschijn had gehaald. En na het eten had hij het gelukkig te druk met de topografietoets van haar zus. Terwijl zij op de bank naar de tv zat te kijken hoorde zij vanuit de keuken namen als Leeuwarden, Hondsbossche Zeewering en Katwijk voorbij komen.

Een uur later lag Jutte in haar bed nog lang te piekeren over het thema. Over welke vogel zou zij haar werkstuk gaan maken? Ze had zojuist toch nog door een vogelboek van haar vader gebladerd. Veel vogels waren wel kleurig, maar niet cool. En als ze wél cool leken, waren ze erg saai. Aan haar knuffels had zij ook niet veel. Op een paar na waren dat allemaal apen. De bijna kale kapucijneraap meneer Nilsson. De slingeraap met de lange armen die ze vaak om haar nek hing.  De grote Orang Oetang die in de hoek van het bed de rest van de knuffels in de gaten leek te houden. Dit waren alledrie haar lievelingsknuffels. Maar ineens zag ze haar vogel. Deze vogel vond ze én cool én niet saai. ‘Daarover ga ik het werkstuk schrijven,’ dacht Jutte. Ze pakte de vogel uit de mand onder haar bureau en zette deze naast haar kussen. Liggend op haar zij bestudeerde zij de vogel nauwkeurig. Het leek net of zij het  blaadje alvast in haar hoofd aan het invullen was. Het duurde nog enige tijd voordat ze in slaap viel.

De volgende ochtend werd Jutte wakker met het onderwerp van haar werkstuk naast zich. Op hetzelfde moment kwam haar moeder de slaapkamer binnen.

‘Jutte, wakker worden, het is bijna half acht.’

‘Ik kom eraan’ zei Jutte, die helemaal haar bed nog niet uit wilde. Maar ze moest ook erg nodig plassen, dus liggen blijven kon ze ook niet.

‘Hé, heb je die ook weer eens tevoorschijn gehaald?’ zei haar moeder, en ze wees op de knuffel terwijl ze zich omdraaide om naar de kamer van haar zus te lopen.

‘Eh-huh’ was het enige dat zij hierop kon antwoorden.

‘Kinderen, wie gisteren nog niet klaar was, mag nu zijn blaadje verder gaan invullen. Ik wil wel graag dat iedereen straks een vogel heeft uitgekozen.’ zei juf Edith en ze zag de klas opleven. Want een werkstuk maken voor een thema vonden ze bijna allemaal erg leuk.

‘Weet je al welke vogel je neemt?’ vroeg Julia aan Jutte.

‘Eh-huh’ zei Jutte.

‘Welke vogel dan?’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s