….maar we zijn wél wereldkampioen

Geplaatst op: 13 juni 2010 door Frank Stolker in /Overige bijdragen auteurs/, WK Voetbal

Ongekende emotionele taferelen op het veld van stadion “Maracanã” in Rio de Janeiro; de Oranjespelers vallen elkaar als verloren zonen in de armen terwijl de voetballers van Brazilië zielloos ter aarde storten. De “Goddelijke Kanaries” hebben zojuist in extremis verloren van Oranje. Het gastland is, in het hol van de Zuid-Amerikaanse leeuw, verslagen door een ontketend Nederlands elftal. In de blessuretijd van de tweede verlenging maakte de tot het christendom bekeerde Afellay het winnende doelpunt.

Het was een fantastisch gezicht; een stadion dat bomvol zit met 95.000 uitzinnige fans. Een groot deel van het publiek is nu echter stil. De kleur geel voert de boventoon maar oranje is onmiskenbaar aanwezig. De oer-Hollandse “New Bavaria girls” waren méér dan opgewassen tegen de warmbloedige sambadanseressen. Beide fanschares zorgden tijdens de wedstrijd bovendien voor een oorverdovend lawaai; de vuvuzela’s uit Zuid-Afrika, nu precies vier jaar geleden, waren er niets bij. Dat was een teleurstellend toernooi. De verwachtingen waren hoog gespannen maar Nederland strandde uiteindelijk roemloos in de kwartfinale.

Onder de toeschouwers op het ereterras bevindt zich een opvallende verschijning. Zijn kapsel lijkt wit geblondeerd, gelardeerd met wat oranje franje. Het is premier Wilders met naast hem “legerleider” Bouterse, het Surinaamse staatshoofd. Een macabere glimlach tekent het gelaat van Geert terwijl zijn ogen fonkelen. Eerder op de dag was hij met veel tamtam gearriveerd op de luchthaven van Rio. Het duurde enkele uren voordat Wilders het land in mocht, want ook in het buitenland – zelfs in Zuid-Amerika – is hij niet onomstreden.

Nederland zit midden in een sociaal-culturele en economische depressie. De financiële crisis uit 2009 was maar net beteugeld of een nieuwe crisis diende zich aan. De opkomst van de Partij voor de Vrijheid met als “hoogtepunt” de electorale monsterzege in 2011 luidde barre tijden in. Wilders greep met 76 partijzetels tijdens vervroegde verkiezingen de absolute alleenheerschappij. Het paarse “plus” kabinet had het niet gered.

De islam is een verboden godsdienst, hoofddoekjes zijn taboe en immigratie is uit den boze. De emigratie neemt toe, ook van autochtonen. De kloof tussen arm en rijk is groter geworden en het contact met het buitenland – behalve Israël en Suriname – is tot een minimum teruggebracht. De export neemt af, ondanks de goedkope euro, en de neergang van de economie is een feit. Het werkeloosheidscijfer is inmiddels gestegen tot boven het miljoen. Schoolverlaters zien geen toekomst meer in Nederland.

Ook het vaderlandse voetbal, volkssport nummer één, bleef niet gespaard en bevindt zich nog steeds in een neerwaartse spiraal. De hoogste nationale divisie bestaat met ingang van seizoen 2014/2015 uit slechts tien clubs. Iets wat voor velen ondenkbaar was, is toch gebeurd: de betaald voetbal organisatie Feyenoord is failliet gegaan. Zelfs de concurrent uit Amsterdam moest met lede ogen aanzien dat de enige echte Klassieker definitief verleden tijd is. De befaamde jeugdopleiding van Ajax behoort nog tot de beste in Europa. Echter, de jonge talenten worden meestal direct doorverkocht aan Bayern München. Bij de Duitse grootmacht zwaait “president” Louis van Gaal de scepter; hij was de logische opvolger van Franz Beckenbauer. Naar verluidt is premier Wilders erg gecharmeerd van de beroemde balkonscènes van de oud-trainer van Ajax.

Zondag 13 juli 2014, finale WK-voetbal: Brazilië – Nederland, Estádio Jornalista Mário Filho, in de volksmond “Maracanã”, te Rio de Janeiro. Nederland staat op de rand van de afgrond…maar we zijn wél wereldkampioen.

Advertenties
reacties
 1. Warvis schreef:

  Je verhaal geeft me een van helemaal links naar uiterst rechts gaand gevoel. Maar tussen die twee uitersten in ligt er een zee aan mogelijkheden en opportuniteiten. Balans heeft links én rechts nodig in de juiste verhoudingen. Volgens mij is dat wat stemmend Nederland heeft laten weten. “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden”, dus zelf ben ik niet zo’n voorstander van links en socialisme. Geert heeft inderdaad enge ideeën, maar ook goede. Job heeft ook goede, maar vind ik persoonlijk meer enge ideeën hebben dan Wilders.

  Je schrijft goed maar vind het jammer dat je hier het middenveld overslaat in een poging om makkelijk te scoren. Met meer positief en breder denken worden je verhalen dat ook. Zou het kunnen dat je daar meer mensen mee bereikt?

  “Het nadeel van onze democratie is dat de meeste het voor het zeggen hebben.” Volgens mij kan het ook anders zonder uitersten! Meer daar over kun je op mijn website lezen.

  Cheers!

 2. elisabeth schreef:

  En je werd badend in het zweet wakker uit je nachtmerrie. Keek om je heen. Je ogen moesten wennen aan de duisternis. Dit duurt even, dat weet je. Je voelde met je vingers of je ogen open of gesloten zijn. Ze zijn open, ahh ja, je ontwaarde een streepje licht. Check je mobieltje en ziet, het is 14 juni 2010,05.30 uur en Nederland moet nog aan zijn eerste wedstrijd beginnen. En je weet voor eens en altijd, je doet nooit meer mee aan de wedstrijd wie kan de meeste meters bier wegdrinken op één avond. Want je slaapt daar vreselijk slecht van en je krijgt altijd nachtmerries.

  groetjes,
  Elisabeth

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s