Het hek van de Dam

Geplaatst op: 7 mei 2010 door Lucas Bezembinder in /Actueel/
Tags:, , , , , , , , , ,

“Dit is een overval!” riep ik op 16-jarige leeftijd eens voor de grap. Het was weliswaar niet druk in de bank, maar iedereen keek geschrokken achterom. Het feit dat ik er vrijwel direct “grapje!’ achteraan riep, voorkwam echte paniek en de komst van politie. Ik werd nog wel door iedereen vermanend toegesproken dit nooit meer te doen.

Hieraan moest ik denken toen het voorval van 20.01 op 4 mei enkele uren achter mij lag. De ware toedracht werd steeds duidelijker en in de diverse media werden de meningen over het gebeuren gegeven.

Het was een kort moment van paniek, door de schreeuw en rennende mensen. Daarna komt ook het besef dat we een angstig land zijn geworden.twitterde Femke Halsema. De verslaggeefster van de NOS bleef tijdens de persconferentie later die avond maar suggestieve vragen stellen over koffers en “bombom”-roepende mensen die toch makkelijk geweerd hadden kunnen worden. Zeker in angstige tijden als deze.

Mij viel ook iets anders op. “Niks aan de hand, niks aan de hand,” hoorde ik verschillende toeschouwers roepen op enkele van de vele filmpjes die via de mobiele telefoon zijn gemaakt. Binnen een paar minuten was de rust weer hersteld. De massa heeft hier zelf voor gezorgd. In een land waar de angst regeert, zou dit nooit zijn gebeurd. Dan was de koningin misschien teruggekomen, maar haar onderdanen niet.

De tweet van de in mijn ogen vaak sympathieke Femke Halsema is symptomatisch voor de kloof tussen politiek en volk. Aangezien de media zich aan de kant van de politiek scharen, wordt die kloof zelden helder gemaakt. Instituten als de NOS doen lustig mee in het aanwakkeren van het angstvuur. Waarom? Angst en aanslagen vullen de actualiteitsrubrieken meer dan rust met af en toe een beetje reuring. De PVV en andere politieke populisten laten zien dat het ook nog eens stemmen oplevert. Als we hier nog een paar jaar mee doorgaan dan wordt de angstprofetie vanzelf werkelijkheid en is iedereen altijd argwanend.

Tegen die tijd zijn we er allemaal van overtuigd dat die eenzame gekken helemaal niet in hun eentje handelden, maar dat er sprake was van een groot complot. Als ik terugkijk naar die vrijdag in 1977 ben ik daar ook steeds meer van overtuigd. Ik haalde mijn grap uit op 4 november. Dit is precies halverwege 7 mei 1945 en 4 mei 2010. Toeval bestaat niet.

reacties
 1. Derco Tabor schreef:

  De politiek gebruikt de kloof om het verschil duidelijk te maken. Zodat mensen denken, “zie je wel, de politiek is het ook duidelijk”. Dit gebruiken de partijen als campagnemateriaal, en zullen we de komende maand nog regelmatig terug zien komen. Maar ik denk niet dat een incident als op de dam, anders zou zijn geweest zonder de aanslag van vorig jaar. Het is een feit dat in grote groepen snel een paniekreactie kan ontstaan. Het was het moment van stilte, en het plotseling verbreken van deze stilte. Dit kan op ieder moment, en op ieder tijdstip ontstaan. Wat niet wegneemt dat men de dodenherdenking moet respecteren.

 2. glenny schreef:

  Mooi genuanceerd stuk. Ben het niet/helemaal met je eens. Ik geloof of liever gezegd ik wil niet geloven dat we een angstig land zijn geworden. Maar dat zaken opgeklopt worden, is helaas wel waaar. Helaas laten veel mensen zich hierdoor beinvloeden. IK hou mijzelf altijd voor dat ik dat niet doe, maar soms heel soms als de trein plotseling stil staat, flits het door mijn hoofd: het zal toch niet ………. vul maar in. Maar ik spreek mijzelf dan streng toe en zeg tegen mijn medereizigers: niets aan de hand, vast gewoon een koe op de rails. Iedereen lachen weg spanning.
  Groet Glenny

 3. Frank Stolker schreef:

  De titel is geniaal en past zó goed bij je column.
  Mooi ook dat je dat incident uit jouw jeugd koppelt aan deze actuele gebeurtenis.
  Het slot is ook weer mooi, dus dat je opmerkt dat dat incident precies halverwege de periode vanaf het einde van de oorlog tot aan nu plaatsvond.
  Kortom: mooi stuk!

 4. @Glenny, Ik ben het juist helemaal met je eens. Paniek zoals op 4 mei is heel logisch. Dat heeft m.i. niks met ‘Angst in Nederland’ te maken. Het is wat mij betreft ook die koe op de rails 😉 Ik heb het deel ironisch willen beschrijven.
  @Derco. Ik ben het met je conclusie eens. 30 jaar geleden zou de reactie hetzelfde zijn geweest. Daarom ook mijn ‘bankoverval-intro’.
  @Frank. Dankjewel voor je mooie woorden. Ik word er stil van.

 5. Dank voor de update, en wat voor een, Lucas!
  Ik was in het buitenland en heb t heel ff gevolgd tot duidelijk was dat het een ‘losse, welliswaar niet respecterende, maar toch, flodder’ was.

  Het doet me feitelijk goed dat het gebeurt is merk ik, zonder ernstige gevolgenen zonder kwade opzet, en om dan te zien wat dit teweeg brengt en waar het iedereen brengt met of zonder angst overpeinzingen.

  Dank voor je stuk, alles op het plekje.

  Ik weet nog dat ik zo’n twintig jaar geleden een best flauw grapje maakte bij de bagage controle en gelijk iedereen stif stond van paraatheidstress. Ik schrok me wezenloos. Valt niet mee te spotten, is ook goed, én overmatige angst=afvoeren!

  Ik vind ons zelf ook niet zo’n angstlandje over het algemeen. En angst is een heel functionele reflex die onderzoek vraagt – hoe snel ook kwa scan op gevaar/werkelijk risico- en dan is het ontschrikken dus en verder leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s