Vieze Stien

Geplaatst op: 14 maart 2010 door Petra Paanen in Thema: Vies

Lang geleden had ik een zaterdagbaantje in de winkel van mijn moeder. Een middelmatige kledingwinkel in een volksbuurt in Amsterdam. De buurtbewoners kwamen dagelijks langs om een kopje koffie te drinken en bij te praten. We zagen ze tijdens het boodschappen doen, in de pauze van hun werk of gewoon omdat ze hun verhaal wilden vertellen. Ik had het nooit zo druk met kleding verkopen, des te meer met koffie zetten en luisteren.

In de loop van de tijd vertrokken veel mensen en de gezellige volksbuurt degradeerde tot een achterbuurt. Een buurt waar oude bewoners zich dapper probeerden staande te houden en nieuwe buurtbewoners afgegleden waren naar een wereld doordrongen van drank en drugs.

Ze kwamen allemaal bij elkaar in onze winkel.

Sissi bijvoorbeeld, onze bovenbuurvrouw, verdiende haar geld als prostitué en werd herhaaldelijk in elkaar geslagen door haar vriend. Ze was een lief en kwetsbaar meisje uit Duitsland in de ban van drugs. Tragisch toen de politie ons vertelde dat ze op een nacht dood was gevonden, achtergelaten in een vieze steeg. Volgens de politie gedood door een klant, wij dachten door de gewelddadige vriend. We bleken de laatste mensen te zijn geweest die haar die middag daarvoor hadden gesproken. Een dag later kwamen haar zusters uit Duitsland om haar kinderen op te halen. We hebben afscheid van ze genomen in de winkel.

Tragisch was ook het leven van Marie, die haar hele leven in de buurt had gewoond. De zoon van Marie ging steeds meer het slechte pad op. We konden zijn dieptepunt volgen op AT5 toen hij achterna werd gezeten door politieagenten met honden. Zijn moeder werkte heel hard om hem financieel te onderhouden en hoopte dat dit hem op het rechte pad zou houden. Dit is niet gelukt. Hij zit nog in een TBS-instelling. Zij is nu overleden, na een lange tijd te hebben geleden aan een geheugen dat niet meer wilde herinneren.

We leefden gelukkig ook mee met de mooie gebeurtenissen in de levens van onze buurt. Zonen die trouwden, dochters die gingen studeren en pas geboren baby’s die trots aan ons werden getoond. Bijzondere gebeurtenissen bij gewone mensen of juist gewone gebeurtenissen bij bijzondere mensen?

Stien, beter bekend als vieze Stien, was zeker een van die bijzondere mensen die onze nering bezocht. Vieze Stien was niet een mooie vrouw en omdat ze er altijd smotsig uitzag kreeg ze haar bijnaam. Stien was geboren als man en dat was goed te zien. Een rijzige vrouw met grote harige handen en een zware stem. Dat zij gedeeltelijk nog steeds man was werd evident toen ze een keer het pashokje uitkwam in alleen een te strak truitje en haar onderbroek. Vieze Stien schaamde zich niet voor wie of wat ze was. Ze vond het heerlijk om in onze winkel vol vrouwen te zijn. Het was alsof ze thuiskwam zei ze vaak. Meepraten over vrouwenzaken, -problemen en- geheimen. Haar geheim dat ze haar deels mannelijke en vrouwelijke lichaam verkocht voor heel veel geld hield ze voor zich. Wij respecteerden haar stilte.

We bespraken wel het lange en moeizame traject dat zij onderging bij het VU ziekenhuis. Dit traject was de voorkamer naar de definitieve stap om vrouw te worden en haar mannelijkheid te laten sterven. De geslachtsaanpassende operatie zoals dat heet.

Na deze operatie gebeurde dat waar ze geen rekening mee had gehouden. Ze was nu een mannelijke, viezige lelijke vrouw zonder extra’s en de mannen bleven weg met hun geld. Geld dat ze nodig had om haar cokeverslaving te bekostigen. We hebben vieze Stien nooit meer in de winkel gezien.

Jaren later zag ik haar op tv in een programma over daklozen, ze scharrelde rond op straat. Stien was in de ogen van velen Niets geworden.

Dit alles is lang geleden, maar ik zal Sissi, Marie en zeker vieze Stien nooit vergeten. Hun eerlijkheid, openheid en kwetsbaarheid maakten hen voor mij schoone menschen.

Advertenties
reacties
 1. Thedo Keizer schreef:

  Lief verhaal, fraaie sfeertekening! Zie er graag een foto bij Vieze Stien… (of iemand die erop lijkt)

 2. Heerlijke column, fijn nu met afbeelding erbij!
  Bijzonder hoe hartverwarmend en ontluisterend samengaan in jouw verhaal.
  Méér!

 3. Vieze Tonnie schreef:

  Ah Vieze Stien, is nog verre familie van mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s